Dam-EM: Medaljrekord slaget när även 5-mannaguldet blev svenskt

2018-06-15 21:29
Det svenska laget hade inga större besvär med att ta en semifinalplats när kvalet i 5-manna spelades klart under fredagen. En slutlig tredjeplats i kvalet bakom Nederländerna och Tyskland blev det till slut.
  • Uppdaterad: 2018-06-15 21:41

Samtidigt efter avslutat 5-mannakval stod det även klart hur medaljerna i All Event skulle fördelas. Och värdig vinnare av guldet blev Danmarks Mai Ginge Jensen, som äntligen fick vinna det eftertraktade guldet i All Event efter ett flertal silvermedaljer i just All Event. Bakom Mai Ginge Jensen följde tre svenskor. Nina Flack (2:a), Ida Andersson (3:a) och Cajsa Wegner (4:a). Cajsa var för övrigt endast fem poäng från bronset.

Övriga svenska placeringar blev så här: Isabelle Hultin (6:a), Victoria Johansson (9:a) och Jenny Wegner (10:a). Jenny hade dock en betydligt bättre placering på gång, men en mindre bra avslutningsserie kostade nog fem placeringar i All Event. Det var nämligen synnerligen jämnt i resultatlistan bakom medaljörerna. Mellan femteplacerade Ksenia Apanyakina, Ryssland och tiondeplacerade Jenny skiljde det nämligen endast 28 poäng.

Victorias och Jennys placeringar i All Event får till följd att de båda två spelar i första spelomgången av Masters medan övriga svenskor, som placerade sig bland topp 8, står över första spelomgången. Ett Masters som avslutar årets EM under lördagen.

Åter till semifinalspelet i 5-manna, där svenskorna ställdes mot Tyskland. Ett Tyskland som spelat starkt under 5-mannakvalets andra dag. Deras slagpoäng var nästan 300 poäng bättre under fredagen än under torsdagens tre första kvalserier. Fjärde laget till medaljspelet blev Finland, och man ställdes mot Nederländerna i sin semifinal. Finland segrade här med siffrorna 1023-979.

För svenskorna i matchen mot Tyskland blev det mycket dramatik, men på lite lägre resultatnivå. Och de svenska tjejerna krigade och kämpade för varandra, och när det endast återstod ett par spelrutor kunde svenskorna säkra avancemanget till guldfinalen. Som avslutare satte Cajsa en nödvändig strike i tionderutan, och matchen slutade 935-923.

Finalrepris blev det nu när svenskornas finalmotståndare åter var Finland, precis som i 3-manna. Men den här gången blev det allt annat än jämnt när de svenska tjejerna direkt hittade strikespåret. Man bokstavligen körde ifrån de finska tjejerna efter att ha visat upp ett strikespel av bästa märke. 1125-905 skrevs siffrorna till med tre spelare över 240, Cajsa (268), Isabelle (247) och Nina (242).

Efter ytterligare en svensk finalseger i detta europamästerskap har nu alla spelare minst ett EM-guld med sig hem från mästerskapet. Och mycket mer också för den delen. För 59ans inslag i svenska truppen, systrarna Cajsa och Jenny Wegner, är medaljskörden så här långt två guld, ett silver och ett brons för Cajsa medan Jenny ståtar med ett guld och två brons.

Så här långt ett makalöst mästerskap, och ändå återstår Masters, av alla inblandade i svensklägret i Bryssel. Det är en fröjd att följa er.

Foto: Svenska Bowlingförbundet