Dam-VM: Svenskt Guld i 2-manna

30 AUG 2019 09:22
Under gårdagskvällen och natten till idag avgjordes medaljspelet i singel och 2-manna. Här var det ju redan säkrade svenska medaljer, men nu skulle valörerna fördelas.
  • Uppdaterad: 30 AUG 2019 09:22

Sandra Andersson var först ut när semifinalerna i singel inledde medaljspelet för kvällen. Motståndare var Shannon O´Keefe, USA. Ett par olyckliga genomskärare av Sandra, vid alldeles fel tillfälle, grusade hennes förhoppningar och chanser till en ädlare medalj än bronset det blev. Shannon O´Keefe vann semifinalen med 213-183. Den andra semifinalen vanns klart av hennes landsmaninna Daniellle McEwan. Sydkoreas Nayoung Lee besegrades med 256-173. Även finalen dominerade Danielle McEwan klart när hon vann densamma med 259-193.

Efter singelspelets prisceremoni var det sedan dags för 2-manna, och i första semifinalen ställdes Colombias ena finallag mot Sydkorea. En match som Sydkorea vann med klara 434-363. I andra semifinalen var det sedan Jenny Wegners och Josefin Hermanssons tur att möta Colimbia andra lag. Ett namnkunnigt par i Rocio Restrepo och Maria Rodriguez (vinnaren av All Event). Direkt var det dock svenskorna som tog kommandot i semifinalen. Ett kommando och övertag man aldrig släppte ifrån sig. Matchen slutade 434-386 i svensk favör. Josefin (228) och Jenny (206).

I finalen mot koreanskorna startade Josefin och Jenny bäst av de två paren, och hade ledningen när man närmade sig andra hälften av finalen. Men när sedan Jenny slog upp en genomskärare hon inte kunde täcka upp var koreanskorna ikapp. Inför sistarutan var koreanskorna t o m några poäng före när tre av de fyra spelarna hade strike att gå på. Det var endast Jenny som inte hade strike i nionderutan.

Dubbelstrike i tionderutan av stabilt spelande Josefin gjorde dock att det svenska paret hade vänt på det hela. När den andra koreanskan satte strike i tionderutan tvingades Jenny att dubbla i sin tionderuta för fortsatt övertag. Jenny satte sin dubbel samtidigt som koreanskan inte lyckades sätta mer än en strike i sistarutan. Därmed stod det klart att Jenny "endast" behövde slå ner fem käglor i frislaget för att säkra VM-Guldet. Det blev ett säkert slag som resulterade i nio käglor. Säkrat VM-Guld med fem poängs marginal för de svenska tjejerna (436-431, Josefin 236 och Jenny 200). Två överlyckliga och lättade svenska tjejer kunde därmed nu titulera sig VÄRLDSMÄSTARE.

En fantastisk semifinal och final av Josefin och Jenny, som verkligen stod pall när det gällde som mest i direktsänd amerikansk TV (CBS Network) inför miljonpublik. Samtidigt ett oförglömligt idrottsminne för egen del och säkert även många andra som följde det hela framför datorn i den svenska sensommarnatten. Ett VM-GULD! Det smäller oerhört högt. Extra härligt var det även att se den stolthet de båda tjejernas föräldrar utstrålade när de på plats fick se sina döttrar skriva svensk bowlinghistoria.

Kommande kväll och natt avgörs 5-manna och Masters med start kl 21.00 svensk tid. Detta medaljspel kan man också följa live på https://www.dailymotion.com/World_Bowling. Och i 5-manna, med svenskt inslag, hoppas vi givetvis på så ädel valör som möjligt.

Foto: World Bowling