Det stora VM-äventyret närmar sig för Cajsa och Jenny

09 AUG 2019 08:23
Dam-VM i Las Vegas är bara knappa två veckor bort, och under torsdagen hade 2/3 av den svenska landslagstruppen tillsammans med förbundskapten Robert Andersson samlats för ett mindre träningsläger i Hässleholms Turbanhallen.
  • Uppdaterad: 09 AUG 2019 08:23

Detta dokumenterades bl a av tidningen Norra Skånes utsände Johannes Höghäll Johnsson, och går att läsa i dagens (fredag) tidning. Artikeln går att läsa nedan. Världsmästerskapet på South Point Bowling Plaza i Las Vegas avgörs 22-30 augusti, och förutom själva landslagstruppen kommer även en mindre grupp supportrar från Hässleholm och 59an att vara på plats i spelstaden.

Bara medalj är gott nog för Jenny & Cajsa

På lördag, om en dryg vecka, åker systrarna Jenny och Cajsa Wegner till VM i Las Vegas. Men först tog de med sig resten av landslaget till Hässleholm för träningsläger. – Vi siktar på guld så klart, säger Jenny Wegner.
- - - - - - - - - -

Jenny och Cajsa Wegner representerar Hässleholmsklubben BK 59:an. De är också landslagsstjärnor. Alltså var det logiskt att landslaget valde att lägga sista träningen inför VN i Hässleholm. Att pappa Michael basar för Turbanhallen skadar så klart inte.

– Här kan vi träna på bra villkor, säger förbundskaptenen Robert Andersson från Eskilstuna.

Robert Andersson är själv en gammal storspelare med 20 år i landslaget och ett par VM-guld på meritkontot. Nu har han tagit över det svenska damlandslaget efter tidigare sejourer i Team Pergamon, U21-landslaget och... Saudiarabiens landslag.

Fick du mer betalt i Saudiarabien?

– Ehhh... ja, det fick jag, säger Andersson förläget.

Han vill ändå inte klaga på förutsättningarna för svensk bowling. Må så vara att det inte finns samma pengar i bowling som i fotboll eller ishockey men internationellt står svensk bowling starkt.

– Vi har ganska bra uppbackning jämfört med andra länder, förbundet täcker utgifterna på mästerskap och så. Men visst, det är kanske inte som i Saudiarabien, bowling är med på Asian Games så de räknar det som en olympisk idrott...

Systrarna Wegner får i landslagstruppen sällskap av Anna Andersson och Sandra Andersson från Helsingborgsklubben Spader Dam samt Joline Persson Planefors och Josefin Hermansson från Team X-Calibur, Göteborg.

Under VM spelas det både singel, tvåmanna, tremanna och femmanna (där den sista klassen egentligen är sex per lag, med en avbytare).

– Andra länder har kanske en eller två spelare men vi är väldigt jämna. Därför har vi större chans desto fler vi är i klassen, säger Anna Andersson.

Torsdagskvällens pass i Turbanhallen blev tre timmar långt och i upptakten inför VM har systrarna Wegner legat i hårdträning.

– Inför VM är det en eller två timmar per dag, varje dag. Annars är det fyra–fem dagar i veckan, säger Cajsa Wegner.

Båda systrarna var med när VM gick i Las Vegas förra gången, för två år sedan. Då blev det ingen succé.

– Det var tufft senast. Nu vet jag ju hur banorna är men det är annan olja och vädret påverkar. Det är många faktorer men jag tror ändå vi tar någon medalj, vi har ett starkt lag, säger Cajsa som inte oroar sig över att VM arrangeras i USA:

– Jag har vant mig. Jag har varit där många gånger tidigare och påverkas inte så mycket av jetlag.

Syrran Jenny hade hellre haft VM någon annanstans.

– Det hade varit kul att inte ha det i Vegas, där är allt på ett hotell så det är lätt att bara stanna inomhus. Jag hade gärna haft det i München, där brukar allt vara väldigt bra.

Foto: nsk.se