Elitkvalet 2018: Tredje gången gillt för 59an - spelar i Elitserien säsongen 2018/19

2018-05-07 19:31
Under den gångna helgen har det varit bowlingsäsongens andra och sista kvalhelg. Och däribland avgjordes bl a herrarnas Elitkval, d v s kvalet till herrarnas Elitserie. Ett kval med fyra platser till nästa säsongs Elitserie i potten.
  • Uppdaterad: 2018-05-11 15:41

Och på en av Elitkvalets fyra spelplatser, Jönköping, var 59an ett av fyra elitseriesuktande lag i sitt tredje raka Elitkval. Och lördagens båda matcher, BK Full House - Umeå IK och 59an - Sundbybergs IK, som skulle bestämma vilka två lag som skulle mötas i söndagens finalmatch, slutade i två till slut klara segrar för Full House och 59an. Vinst för Full House med 4-0, och för 59an med 3-1.

Första matchen mot Sundbyberg för 59ans del blev dock en oerhört jämn tillställning, fullt i paritet med fjolårets kvaldrabbning lagen emellan. Serieraden och diffen i totalen säger väl det mesta, 3-2 (-2), 3-2 (+20), 2-3 (-3) och 2-3 (-27). 10-10, 6446-6458 slutade matchen. Men nu blev ju inte den andra matchen mot Sundbyberg lika jämn, snarare tvärtom. För anförda av Anton Borg ryckte 59an direkt åt sig kommandot i matchen, och man ledde med hela 1-9 (Sundbyberg var hemmalag i matchen) i halvtid. Ledningen förvaltade man sedan på bästa sätt, och säkrade vidare spel i kvalet med hela 2-13 (4980-5353).

Bakom 59ans höga resultatnivå i andra matchen finner vi fyra spelare över 700 varav en över 800. Riktigt imponerande siffror, där Antons 298-288-230 (816) verkligen stack ut. Så pass att det resulterade i två klubbrekord. Övriga över 700 var Johan Andreasson (726), Daniel "Danne" Nilsson (717) och Christopher Narberg (702).

Efter ett väl förättat värv under lördagen blev det en lugn och relativt tidig kväll för både spelare och tillresta supportrar. De tillresta supportrarna stod också för en bra insats under lördagen när man klart gick vinnande ur matchen på läktaren. Något vi även kom att göra på söndagen, men desto tuffare och jämnare kom det att bli på banorna när 59an jagade revansch från fjolårets finalförlust samtidigt som Full House frenetiskt försökte försvara sin plats i Elitserien.

En kvalmatch likt denna drabbning över bortåt fem timmar brukar innehålla det mesta i form av spänning och dramatik, och där kommandot ofta skiftar mellan lagen. Denna kvalmatch var inget undantag. 59an var det lag som inledde bäst då man med knapp men klar marginal vann de två första serierna med 2-3 och 2-3. När sedan Full House förväntades krypa närmare blev det istället tvärtom när 59an lyckades nolla Full House i tredje serien. Och redan efter tre serier hade 59an säkrat vinsten i första kvalmatchen. Det stod nu 4-11. Sista serien spelades sedan bara av, och slutresultatet blev 7-13 (6281-6647).

Alltså en väldig stark och stabil inledning av 59an. Något vi tyvärr inte såg så mycket av i andra matchen. Första serien var dock lovande men det var Full House som tog hand om de flesta banpoängen här. Ledning för Full House med 1-4 (59an var hemmalag). Och ängelholmarna hade nu fått lite luft under vingarna och sprang mer eller mindre ifrån 59an, där alltför många inte levererade sina allra bästa slag. Detta fick till följd att Full House relativt enkelt kunde dra ifrån och säkra matchvinsten i andra matchen redan efter tre serier. 3-12 till Full House blev till slut 6-14 (6296-6665).

Efter varsin matchvinst väntade nu två skiljeserier, men först skulle taktiken läggas upp. Och efter visst taktiksnack hade 59an sin gameplan klar. Och det var också 59an som sakta men säkert tog hand om taktpinnen och lyckades skaffa sig en så pass klar ledning som 4-1. Ivrigt påhejade av sitt läktarstöd med den patenterade "Spader Dam-ramsan" hade 59an verkligen bestämt sig för att inte låta detta glida dem ur händerna. Men säsongens sista serie i ligaspelet blev en oerhört jämn och dramatisk serie, som med bara ett par rutor kvar kunde sluta i både 5-0 och 0-5. Nu blev det varken 5-0 eller 0-5. Det blev istället 1-4 då 59an var starkast i slutrutorna, och sammanlagt slutade det 2-8 (3125-3333) i skiljeserierna.

Från lördagens första match till söndagens sista skiljeserie var det oerhört starka laginsatser kryddat med några riktigt vassa individuella prestationer som fällde avgörandet. Från söndagen skall vi väl nämna Dannes 896 (match 1), André "Adde" Ekberg 893 (match 1) och Kristoffer "Stoffe" Persson 880 (match 1). Vidare Antons 880 (match 2) och Stoffes 726/3 (match 2) samt Daniel Ströbecks 464/2 (skiljeserierna).

Det ofattbara var därmed ett faktum - 59an hade spelat till sig en plats i nästa säsongs Elitserie. Smaka på den! En bragdartad vändning som ledde 59an till klubbens största lagframgång någonsin. Och en fantastisk (lite tidig kanske) 60-årspresent vi/ni alla gett klubben. Söndagen 6 maj 2018 kommer vi aldrig att glömma.

Slutligen tackar undertecknad alla ni som gjorde denna helg till vad den blev, och alla ni som supportade klubben och laget på hemmaplan. Ni är alla guld värda! 59an i Elitserien - Världens bästa liga.

Foto: Jörgen Oksanen