Finalförlust i Elitkvalet - Sydallsvenskan väntar för 59an

14 MAJ 2019 22:15
Den gångna helgen skulle 59an försöka behålla sin plats i herrarnas Elitserie genom att vinna Elitkvalet på NBC Gullmarsplan i Stockholm. Övriga konkurrenter på plats i huvudstaden var BK Flash, BK Örnen och BK Joker.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2019 22:15

En lång helg väntade för 59ans grabbar och medresta supportrar då första kvalmatchen, mot BK Flash från Härnösand, drog igång redan kl 10.00 på lördagsförmiddagen. Vid vinst på lördagen väntade finalmatch på söndagen, och hemfärd först en bit ut på eftermiddagen. Men det var ju det vi såg fram emot och hoppades på. Så då gjorde det inte så mycket om helgen blev lång.

59an kom att spela matchserien mot BK Flash på högra sidan i hallen medan matchen mellan BK Örnen och BK Joker spelades på den vänstra sidan. Match 1 kom också 59an att dominera då man i halvtid ledde med 7-3 (3-2, 4-1). I en poängmässigt jämn tredjeserie kunde sedan 59an säkra matchvinsten när man gjorde 4-1 (1664-1645). Fjärdeserien fullbordade sedan matchen till slutresultatet 15-5 (6511-6262). 59ans fullpoängare i matchen, Daniel ”Danne” Nilsson och André ”Adde” Ekberg, var också matchbästa spelarna med sina 910 och 886.

Efter en kortare paus var det dags för match 2. Och direkt i matchinledningen var det BK Flash som var mest på tå. Serien vann man med 4-1. 59an ryckte dock upp sig lite i den påföljande serien och lyckades reducera Härnösandslagets ledning en smula. Vinst med 2-3, och ledning för BK Flash i halvtid med 6-4. I den sedan så ofta, viktiga tredjeserien, var det 59an som byggde flest och längst strikeföljder. Med knapp vinstmarginal på fjärde banparet lyckades man göra 1-4 i serien. Och man övertog ledningen i matchen. Den knappa ledningen med 7-8 släppte man sedan ej ifrån sig utan kunde säkra matchvinsten till 8-12 efter att ha avslutat med en ny 1-4. Slutresultat 8-12 (6446-6581). Topparna i match 2 blev Kristoffer ”Stoffe” Persson (920) och Adde (875). Imponerande var också att Danne och Adde även var fullpoängare i den här matchen.

Till söndagsmatchen, med en plats i nästa säsongs Elitserie i potten, tog sig även BK Joker efter att enkelt ha besegrat BK Örnen i två raka matcher. Fram till matchstarten kl 10.00 på söndagen gällde det dock att njuta lite av semifinalvinsten mot BK Flash, och därefter försöka fylla på energidepåerna och få några extra timmars sömn.

Söndag och Elitkvalsfinal på NBC Gullmarsplan. Lite nervositet och anspänning kunde skönjas i luften ju närmare vi kom matchstart. Och på läktarplats var vi alla överens om att göra vad vi kunde för att stötta och supporta våra grabbar. När väl match 1 kommit gång efter 10 minuters inspelning var det dock BK Joker som fick den något bättre starten. Man vann inledningsserien med 2-3 efter vinst i totalen med 20 poäng. I andra serien höjde BK Joker sin resultatnivå en del. Detta kunde dock inte 59an matcha, och BK Jokers ledning ökade till 3-7. Utan att höja sin resultatnivå kom dock 59an tillbaka i matchen när BK Joker gjorde en mindre bra serie. Inför avslutningsserien var det åter tight i matchen. Ledning för BK Joker med 7-8.

Så här långt in i matchen hade inte resultatnivån varit särskilt hög. Men 59ans grabbar gjorde matchens bästa serie när det som bäst behövdes. Det räckte inte till vinst, men väl till oavgjort i matchen, 10-10 (6358-6378). Topparna i resp. lag fanns i Anton Borg (855) och Stefan Roos (860).

Dags för match 2, och kanske dags för ett avgörande. Efter några minuters inspelning var så match 2 igång, och det blev BK Joker som återigen fick bästa starten (4-1 och 3-2). Alltså samma underläge som i match 1. 59ans grabbar kämpade och slet med det mesta men kunde inte reducera BK Jokers ledning. Istället gick BK Joker fram till 10-5. Och därmed fanns bara ett läge för 59an för att leva vidare i matchen och i Elitserien. 0-5 krävdes för att åter kunna nå oavgjort, och sedan ta matchen till skiljeserier. Och det såg lovande och hoppfullt ut i avslutningsserien när man hade klart grepp om de två vänstra banparen. De övriga två banparen var betydligt jämnare. Men tredje banparet lyckades 59an spela hem precis som de två vänstra, och hoppet om en mirakulös upphämtning till 10-10 fanns när BK Jokers slutman på fjärde banparet skulle spela sin sistaruta. En dubbelstrike och ett bra frislag var det som krävdes. Men inte darrade BK Jokers Joachim Lind på manschetten. Han gjorde vad som krävdes och grejade en biljett till nästa säsongs Elitserie för sitt BK Joker. Vinst i match 2 för BK Joker med 11-9 (6718-6632). Topparna i 59an i säsongens sista match blev Anton Borg (926) och Johan Andreasson (919). Klart matchbäst var dock BK Jokers Jonas Granath på 973.

Därmed tar 59an avsked från Elitserien för den här gången, men hoppas att det inte dröjer allt för länge innan vi är där uppe i finrummet igen. Tack alla ni som varit med oss på denna minnesvärda resa. Från det minnesvärda avancemanget till Elitserien i maj 2018 i Jönköping fram till ändstationen i form av NBC Gullmarsplan 12 maj 2019.

Slutligen vill vi än en gång gratulera BK Joker till att åter vara i Elitserien. Vi gratulerar även BK Glam, Bodens BS och Ludvika BK till avancemanget.