Säsongens blott andra bortaförlust noterades i grundseriens sista omgång

2018-04-15 20:16
59ans båda lag avslutade sina grundserier under lördagen. Elitlaget med en långresa till Borås och Nässjö, och Farmen med en hemmamatch. Vid två segrar skulle elitlaget få slippa elitseriemotstånd i kvalet till Elitserien.
  • Uppdaterad: 2018-04-15 21:08

Dock var inte elitlaget först på banorna denna avslutningsomgång, utan det var B-laget 59an/Hässle med sin match mot Olofströms BS B-lag. Och precis som under hela serien blev det även i denna match stora segersiffror för det gemensamma B-laget 59an/Hässle. Segern skrevs till 18-2, och högst siffror i laget nådde Hässles Ottilia "Tilly" Gunnarsson med sina 824. Bra siffror nåddes även på Linda Olsson (764), Eliaz Olsson (754) och Cay Gullberg (745). Nu har dock inte B-laget spelat färdigt sin säsong utan det återstår en match kommande lördag mot BK Hovet.

Och efter B-lagets segermatch (18:e vinsten på 19 matcher) var det dags för Farmens sista grundseriematch i säsongens söderetta. För motståndet stod BS Olymp från Hörby. Ett lag som fortsatt hade chans att undvika negativt kval. Något man dock inte kunde undvika med enbart egna segrar.

Men Farmen fick bästa starten när laget noterade 1678 i inledningsserien. Man belönades dock "bara" med 3-2, och fick sedan se laget från Hörby komma ifatt och dra ifrån under mittenserierna (1-4 och 1-4). Inför avslutningsserien ledde nu Olymp med 5-10, och laget hade inga problem att ta hem segern när sistaserien vanns med 2-3. 7-13 slutade matchen (6069-6388) och Olymp hade fortsatt chansen att undvika negativt kval. Olymp vann sedan också, dock med viss möda, matchen mot Tollarps BK med 9-11. Nu skulle det dock visa sig att de två segrarna för Olymp inte räckte för att undvika negativt kval. Det kom nämligen att skilja 37 poäng i diffen mot BK Cahoot.

Bäst i Farmen denna grundserieavslutning var Thomas Bergqvist (840) följt av Thomas "Tott" Frankson (834) och Eliaz Olsson (817). Matchens par fanns i Farmen, och det var Thomas och Tott. Paret var starkt i matchen och släppte inte ifrån sig någon banpoäng.

Och när Farmen avslutat sin epilog drog elitlaget igång sin för lördagen första match, i Borås. Och det skulle bli en tuff inledning för 59an när hemmalaget IFK Borås snabbt hittade strikelinjen. 59an kom dock starkt tillbaka i förstaserien, men serien blev ändå hemmalagets med 4-1 (1677-1665). I andraserien gasade boråsarna på än mer, och nu hängde 59an inte alls med. Åter 4-1 (1803-1635), och en kraftig ledning för hemmalaget med 8-2. Goda råd var nu dyra för 59an. Och en mini-timeout verkade få fart på laget i tredjeserien. Man taggade till och var på väg mot att kraftigt reducera boråsarnas ledning. 1-4 var länge inom räckhåll. Och när sistarutan skulle spelas på andra banparet fanns fortsatt chansen. Och 59ans Kristoffer "Stoffe" Persson och André "Adde" Ekberg tog chansen när hemmalagets båda spelare inte lyckades täcka sistarutan. 1-4 (1687-1827) slutade serien, men fortsatt ledning för IFK Borås (9-6).

Sistaserien blev sedan en kamp mellan två lag som verkligen ville ha kommandot över avgörandet. Tyvärr för 59ans del så räckte det inte till mer än två banpoäng och vinst i totalen i sistaserien. Alltså vinst med 11-9 (6818-6804) för IFK Borås. En vinst som skulle visa sig bli guld värd för västgötarna. Vinsten gjorde nämligen att laget bytte plats med Team Clan BK F på fjärdeplatsen. Team Clans farmarlag var ju även 59ans motståndare senare under lördagen. Så var boråsarnas sympatier fanns inför och under den matchen stod ju nu helt klart.

Och matchen mot Team Clans farmarlag kom 59an att styra rejält under de två första serierna, 1-4 och 0-5. Team Clan gav sig dock inte utan kamp, och utnyttjade tillfället när 59an tappade skärpan i tredje serien. 4-1 (1587-1509) till hemmalaget reducerade 59ans ledning till 5-10. Men närmare än så kom inte Team Clan då 59an säkrade vinst i matchen efter bl a en stark sistaserie av Johan Andreasson. 1-4 till 59an gav slutresultatet 6-14 (6234-6471) och en fin punkt på en stark grundserie.

Individuella toppar att nämna från resan till Småland och Västergötland: Borås - Anton Borg (970), Adde (918) och Stoffe (858). Nässjö - Stoffe (931) och Daniel Ströbeck (876). En obesegrad spelare hittar vi i matchen i Nässjö - Stoffe med hjälp av Adde och Johan.

En första summering av grundserien för 59an och Farmen är den att 59an gjort sin bästa säsong någonsin i Sydallsvenskan, poängmässigt sett. Poängskörden på de 22 matcherna blev 36 poäng. Och med den poängskörden blev man klart bästa lag i Sydallsvenskan före Kulladals BS (32). Det som dock imponerar mest är bortaspelet den här säsongen. 21 poäng på 13 spelade bortamatcher visar klass. Ser vi till Farmens comeback i Söderettan så är poängskörden väl godkänd. Alla var väl medvetna om att det skulle bli klart tuffare motstånd än i tvåan. Femteplatsen i gruppen gör att laget får försöka kvala sig kvar i söderettan.

Mer om stundande kval och oljeprofiler kommer under kommande vecka. Imorgon måndag 16 april offentliggörs oljeprofilen som skall ligga i kvalet till damernas och herrarnas Elitserie samt herrarnas Allsvenskor. Och senast fredagen 20 april har SvBf lovat att offentliggöra speldatum och spelplatser i kvalet.

Bilden ovan är en väg någonstans i Småland symboliserande lördagens bortaresa i ett bl a skogstätt småländskt landskap.