SM-veckan: Ädla medaljer att försvara för Filippa och Jenny

2018-06-30 09:46
På måndag 2 juli inleds årets SM-vecka sommar i Landskrona och Helsingborg. Och även i år är bowlingen med, som en av 51 idrotter. Bowlingens SM-tävlingar utgörs för övrigt av Elit-SM, både på dam- och herrsidan.
  • Uppdaterad: 2018-06-30 10:20

Och kvalificerade spelare till finalpelet i Elit-SM är 12 damer och 12 herrar fördelat enl. följande: topp 11 från kvalet i våras samt regerande mästarinnan och mästaren. Regerande mästarinna och mästare är 59ans Filippa Persson och Team Pergamon BC´s Mattias Wetterberg. Vinsten på Elit-SM innebar också att de två fick representera Sverige i den individuella Europacupen (ECC) 2017. Något de båda gjorde med den äran, då det även blev varsin vinst för dem båda där.

Vid fjolårets SM-vecka i Borås stannade det ju inte vid ett guld för Filippa Persson och 59an. Det blev ju även ett silver till 59ans Jenny Wegner efter en jämn och dramatisk finalserie mot Filippa. Det var för övrigt andra året i rad som spelare från 59an lade beslag på både guldet och silvret. Då, 2016, var det systrarna Cajsa (silver) och Jenny Wegner (guld) som lade beslag på de ädlaste medaljerna.

Om det åter blir 59an i topp, isåfall för tredje året i rad, återstår ju att se. Det finns ju flera potentiella vinnare och medaljöser i finalfältet. Bl a har fem spelare i damernas finalfält finalarenan Olympia Bowling som "hemmahall". Förutom Filippa och kvalvinnaren Jenny, när de representerar Spader Dam, är det IS Götas Sandra Svantesson samt Spader Dam-duon Annie Thorell och Anna Andersson. Klubben med flest finalister på damsidan är annars Team X-Calibur BK, representerat av en kvartett spelare med flerfaldiga EM-guldmedaljösen Nina Flack i spetsen.

På herrsidan är det inte lika "hemmabetonat", då endast en spelare har finalhallen som hemmahall. Det är nämligen bara IS Götas Robin Persson, tidigare BK Frigg, som har den fördelen. Annars domineras herrarnas finalfält av Team Pergamon med sina fem finalister. Ett potentiellt finalpar går väl också kanske att finna i finalfältet. Två spelare som redan en gång tidigare mötts i en guldfinal - 2016. Nämligen Team Alingsås BC´s James Gruffman och Team Pergamons Jesper Svensson.

Och vad det gäller tävlingsformatet så är det 5 + 8 serier som gäller. Alla finalister spelar de fem första serierna. Därefter går topp 8 vidare till matchspel Round Robin med bonus inkl. en utjämningsserie utan bonus. Topptrion på både dam- och herrsidan efter avslutat matchspel är sedan kvalificerade till det TV-sända medaljspelet dagen efter. Speldagarna är 4 och 5 juli.

Länkar: http://www.smveckan.se/deltagandeidrotter4/Bowling/, Tidsprogram, Resultat