U21-VM: Tre svenska medaljer i 2-manna - Guld till Alfred och Robert

31 JUL 2018 00:54
Lyckan stod högt i tak i svensklägret när det stod klart att båda svenskparen i killarnas 2-manna också tog sig till semifinal, och därmed också spel om medaljerna. För klara för medaljspel var ju redan Alida Molander och 59ans Cajsa Wegner.
  • Uppdaterad: 31 JUL 2018 01:04

Vägen fram till semifinalerna blev dock dramatisk för de svenska killarna. Visserligen ledde paret William Svensson och Emanuel Jonsson kvalet efter första kvalpasset, men i andra passet återstod ju flera bra par. Bland annat det andra svenska paret i Robert Lindberg och Alfred Berggren.

William och Emanuels ledarresultat på 2678 var bra, men skulle det räcka till semifinal. Inför andra passets sista serie hade flera lag chansen att ta en semifinalplats bakom överlägsna Sydkorea. Men marginalerna var på de båda svenska parens sida. William och Emanuels 2678 räckte till en tredjeplats medan Robert och Alfred knep fjärdeplatsen med sina 2673. Kvaltvåa blev Australien 1 på 2734 bakom ett avstannande Sydkorea 1 på 2815. Detta innebar att de två svenska paren slapp möta varandra i semifinalerna.

Robert och Alfred ställdes mot Sydkorea, och Emanuel och William fick australiskt motstånd. Men först skulle ju tjejernas medaljspel avgöras, och för Alida och Cajsa var det ju USA som var motståndare. Tyvärr så fick de svenska tjejerna ingen riktigt bra start. Man kom tidigt i underläge sedan Cajsa bl a slagit tre genomskärare på de sex första rutorna. Cajsa kom dock starkt igen under andra halvan av serien, och paret hade lite häng på amerikanskorna när slutrutan närmade sig. Men när strike som mest behövdes stod en kägla kvar, och amerikanskorna kunde hålla undan till vinst med 398-380. Därmed blev det brons till Alida och Cajsa. Motståndare för USA i finalen blev kvalvinnarna Mexiko. Det blev också Mexiko som vann finalen med 433-420.

Därefter var det killarnas tur att spela om medaljerna. Och båda semifinalerna blev jämna och dramatiska, och höll på att sluta i två svenska semifinalvinster. Robert och Alfred, som mötte det sydkoreanska paret, spelade stabilt och bra i semifinalen, och kunde vinna en knapp seger med 451-443. Tyvärr blev inte utgången i den andra semifinalen lika bra för blågult. Två olyckliga genomskärare i ruta 9 och 10 för Emanuel bidrog dock tyvärr till att det australiska paret kunde dra det längsta strået i den bataljen. (422-416). Men en bronspeng blev det för Emanuel och William.

Men det var ju ändå ett svenskt par i guldfinalen. och vilken final de båda svenska grabbarna gjorde. Inledningsvis var det jämnt i matchen, men i rutorna 5-7 satte Robert och Alfred varsin trippelstrike och mer eller mindre avgjorde finalmatchen redan där. Det blev till slut stor vinstmarginal för di svenske, nämligen vinst med 479-383. Och därmed har mästerskapets första svenska guld bärgats, och Robert Lindberg och Alfred Berggren kan skriva världsmästare på sina visitkort. Och som inte detta var nog så blev det ju också två brons - denna fantastiska svenskdag i Detroit.

Men mycket till firande blir det väl inte, då mästerskapet fortsätter under tisdagen med de tre första serierna i 4-manna, både för killarna och tjejerna. http://2018wyc.worldbowling.org/

Foto: Eva Wegner