2010-talet - 59ans decennium, del 26: Elitseriesäsongen 2018/19

24 JUN 2020 14:24
Del 26 i artikelserien "2010-talet - 59ans decennium" blickar tillbaka på en av de största händelserna i klubbens historia. Det vi åsyftar är säsongen i Elitserien. Även om sejouren bara blev 1-årig kommer den aldrig att falla i glömska.
  • Uppdaterad: 24 JUN 2020 14:24

Vi har ju redan avhandlat avancemanget till Elitserien den där tidiga vårhelgen i maj 2018 i Jönköping då klubben tog sig upp till svensk bowlings finrum. En hektisk sommar fylld med förväntan låg framför klubben innan det stod klart att premiären skulle bli i Hässleholm mot självaste Team Pergamon BC.

Premiären kom också att bli en riktig publikfest som ramade in klubbens debut och premiär i Elitserien. Lägg därtill en insamling till Cancerfonden och "Bowlare bryr sig" på initiativ av Roger "Wiggo" Sjöberg med anledning av yngre brodern Jörgen "Putte" Sjöbergs bortgång tidigare under sommaren. Insamlingen kom nästan upp i 20 000kr. Ett välkommet bidrag till Cancerfonden och "Bowlare bryr sig".

Men åter till premiären mot Team Pergamon BC - bowlingens Real Madrid. Gästerna från Partille kom till match med ett oerhört namnkunnigt och spelstarkt lag i bl a Martin Larsen, Jesper Svensson, Mattias Olsson, Mattias Wetterberg och Kim Bolleby. Mot dessa ställdes då 59ans lag, bestående av nästan bara nykomlingar och debutanter i Elitserien.

Men 59ans killar var otroligt fokuserade och höll eventuell nervositet på behörigt avstånd, vilket inledningsvis också betalade sig bra i matchen. Så pass att man ledde matchen i halvtid med hela 8-1. Den stora ledningen krympte lite i tredjeserien, och ledningen för 59an var nu nere i 8-5. Men fortsatt stora chanser till poäng i matchen. Ja, kanske t o m till vinst. Men i fjärdeserien visade svensk herrbowlings dominanter vad man kan. Man höjde sig flera snäpp när det skulle till att avgöras, och gjorde matchens klart bästa serie när det behövdes som bäst (1492-1775, 0-5). Ett snöpligt slut för 59an när Team Pergamon BC lade beslag på båda poängen efter vinst med 9-10.

Men redan kommande ligaomgång, även den på hemmabanor, så spelade 59an till sig sin första vinst i Elitserien. Med klara siffror (16-4) besegrade man en annan nykomling i IKW/Köping BK. Efter denna inledning väntade många svåra bortamatcher. För en nykomling är i och för sig alla matcher i Elitserien svåra. Men ett tufft spelschema under hösten i synnerhet bidrog ju också starkt till att det inte blev så många poäng under höstens 12 matcher. Förutom vinsten mot IKW/Köping BK blev det även en tvåpoängare hemma mot Stureby BK samt en räddad poäng borta mot värmländska BK Bågen. Några storförluster borta avslutade hösten samt inledde våren innan det var dags för lite efterlängtade hemmamatcher.

Med fem inspelade poäng på de 14 första matcherna behövde 59an dra nytta av de hemmamatcher som nu stod på tur. Något man också gjorde. Fördelen av hemmamatch skall man ju försöka dra nytta av, och det gjorde verkligen också 59an under våren. Fyra raka hemmamatcher, mot i tur och ordning Team Clan BK, BKF Falkenberg, BK Bågen och Kulladals BS, resulterade i sju poäng. Detta var livsviktiga poäng för att försöka undvika direktnerflyttning. Men än fler poäng behövdes ju för att försöka undvika ett återkval.

Med fyra matcher kvar innan det avslutande sammandraget fanns en liten chans att undvika återkval. Men när de två derbymatcherna borta mot IS Göta och Kulladals BS förlorades var det hoppet i princip ute. Ett surt poängtapp kom t ex borta mot IS Göta när en ledning med 6-9 tappades till 11-9 i avslutningsserien.

Därmed hade det kvarvarande sammandraget i Örebro ingen tabellmässig betydelse för 59an. Mot Team Pergamon BC, Team Alingsås BC och Kulladals BS blev det en vinst mot just Kulladal. Därmed slutade 59an på 14 inspelade poäng på 25 matcher. För att undvika återkval krävdes det 21 poäng. Så vi var en bit ifrån. De två högsta lagresultaten under säsongen kom förresten vid sammandraget i Örebro, då laget passerade 7000 i två av matcherna (7010 och 7008).

Återkvalet avslutade ju 59ans säsong i Elitserien 2018/19. Ett kval som vi hade hoppats mer på. Första kvalet var mot BK Flash, Härnösand. Vinst i två raka matcher blev det här, och därmed väntade en avgjörande kvalfinal mot BK Joker, Göteborg. Under första matchens första hälft var det BK Joker som var steget före. Göteborgarna ledde med 3-7 i halvtid, men skillnaden mellan lagen var egentligen inte särskilt stor utan 59an kunde göra match av det hela inför avslutningsserien (7-8 till BK Joker). I en tight och tät sistaserie räddade 59an oavgjort, och matchen slutade 10-10.

Match 2 mot BK Joker följde inledningsvis samma mönster som i match 1. Dock kunde inte 59an ta ikapp BK Jokers ledning med 7-3 i match 2. Det var istället nära att BK Joker avgjorde tillställningen i tredje serien, men det stannade vid 10-5 för BK Joker. I avslutningsserien gjorde sedan 59an en sista riktig kraftsamling, och var ytterst nära att rädda även match 2 till oavgjort. Men nej! Med 13 poängs marginal tog BK Joker den banpoäng man behövde. Vinst för BK Joker med 11-9, och 59an fick ta steget ner i Sydallsvenskan.

Summerar vi denna säsong (2018/19) som var 59ans debut i Elitserien så kan vi väl säga att det blev ett snöpligt slut. Samtidigt skall ändå vi vara stolta över det vi till stora delar har presterat under säsongen i Elitserien. T o m lite hyllningar har kommit från andra lag i Elitserien. Steget från Allsvenskan till Elitserien är stort. Det brukar alla nykomlingar i Elitserien få erfara. Avslutningsvis så skall givetvis även Elitserieföreningens utnämning av "Årets Rookie i Elitserien" till 59ans Daniel "Danne" Nilsson också tas med.

59an var ytterst nära att skrälla i elitseriedebuten 2018-09-16 bk59an.se

• Olofströms BS
  • Team Clan BK F
  • Team Pergamon BC F

A winner is a dreamer who never gives up.