2010-talet - 59ans decennium, del 27: Junior- och ungdoms-SM 2012

27 JUN 2020 12:11
Så här långt i artikelserien "2010-talet - 59ans decennium" har tillbakablickarna mestadels handlat om klubbens framgångsrika tjejer. Men i del 27 vill vi blicka tillbaka på junior- och ungdoms-SM i Värnamo 2012 när killarna hade framgång.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2020 12:11

Detta juniormästerskap i Värnamo spelades som ett separat svenskt mästerskap för ungdomar och juniorer, och inte som nu ingående i det vi kallar "bredd-SM". Hur som helst så inleddes SM-tävlingarna med ett kvalspel över åtta serier följt av ett finalspel för topp 12 i resp. klass, förutom i killarnas juniorklass. Från killarnas juniorklass tog sig nämligen topp 20 till finalspelet.

Detta år deltog flera ungdomar och juniorer med Hässleholmsanknytning i mästerskapet. I killarnas juniorklass kom bl a Johan Andreasson, André "Adde" Ekberg, Martin Lindal, Daniel Nilsson och Emil Nilsson till spel, alla från 59an. Lägg därtill Alexander Johansson (då i Kulladals BS) och bröderna Anton och Lars Borg (då i Tollarps BK) samt Alexander Jönsson (då i Tollarps BK). I tjejernas juniorklass hittar vi bl a Jenny Wegner, då spelandes för Spader Dam.

I killarnas ungdomsklass spelade 59ans Tim Roth och Johan Martinsson samt Måns Håkansson (då i BK Albatross). Och i tjejernas ungdomsklass var Hässleholmanknytningen via följande: Cajsa Wegner (då i BS Friska Viljor) och BS Hässles Elin Andreasson och Linnea Litchfield. Totalt sett en hel del med anknytning till Hässleholm alltså.

Av ovan nämnda tog sig följande till SM-finalspelet i början på januari 2012: André "Adde" Ekberg, Daniel Nilsson och Emil Nilsson. Vidare till juniorernas SM-final tog sig också Anton Borg och Alexander Johansson i egenskap av kvaletta (1873) och kvaltrea (1801). Övriga finalister av ovan nämnda blev Måns Håkansson i killarnas ungdomsklass samt Cajsa Wegner och Elin Andreasson i tjejernas dito.

Finalspelet inleddes med sex seriers spel, därefter väntade cupspel för topp 8 i alla de fyra klasserna. Vidare till detta cupspel i sina resp. klasser tog sig Anton Borg (1:a) och Emil Nilsson (8:a) bland juniorerna, Måns Håkansson (5:a) bland ungdomarna samt Cajsa Wegner (5:a) i tjejernass ungdomsklass.

Men innan cupspelet fingranskas så skall det nämnas att SM-medaljörerna i 2-manna och 4-manna blev klara redan efter kvalspelet innan finalspelet. Och i 4-manna lyckades 59ans killar i form av André "Adde" Ekberg (1741), Daniel Nilsson (1736), Emil Nilsson (1685) och Johan Andreasson (1562) spela till sig ett SM-brons. Medalj på SM är alltid imponerande, och det skulle bli mer. Guldet och silvret hamnade för övrigt hos Team Clan BK resp. Team Pergamon BC.

Åter till SM-finalspelets cupspel där bl a Anton Borg och Emil Nilsson fick mötas direkt i kvartsfinalen. I en ytterst jämn kvartsfinal, 180-177, 202-205 stod Emil som segrare i skiljeserien, vilken han vann med 194-202. I semifinalen väntade sedan Filip Wilhelmsson. En semifinal som Emil tyvärr förlorade i två raka serier. Men belöningen blev ett individuellt SM-brons, och därmed ett andra SM-brons till 59an i mästerskapet. Vinnare av juniorklassen blev förresten Anton Olsson, Team Clan BK efter vinst i två raka serier mot Filip Wilhelmsson.

I ungdomsklasserna lyckades Måns Håkansson riktigt bra genom att vinna både sin kvartsfinal och sin semifinal. I finalen väntade sedan en viss Filip Wilhemsson, som därmed spelade final i både ungdoms- och juniorklassen. Ungdomsklassen, som föregick juniorklassen, blev en stor strikeuppvisning av Filip Wilhelmsson i finalen mot Måns Håkansson. Med sina två finalserier på 249 och 267 var han totalt överlägsen, och kunde vända hemåt med såväl ett guld som ett silver.

För Cajsas del blev det vinst i kvartsfinalen, men stopp i semifinalen mot Fanny Lindahl, AIK. Därmed belönades Cajsa med ett SM-brons. Finalen vanns här av Annie Thorell, Örgryte IS.

Resultalistan från mästerskapet.

JSM-kvalet:Brons i 4-manna och tre finalister i juniorklassen 2011-12-30 bk59an.se

JSM: Brons till Emil 2012-01-05 bk59an.se

• Olofströms BS
  • Team Clan BK F
  • Team Pergamon BC F

A winner is a dreamer who never gives up.