Hoppa till sidans innehåll

Historik


Bowlingklubben 59an (nedan kallad 59an eller klubben) bildades den 15 mars 1959 av sex bowlingintresserade herrar. Då förstår Ni säkert var klubbnamnet kommer ifrån. De sex herrarna, som såg till att klubben såg dagens ljus var, Artur Jönsson, Dorbert Mathisson, Rune Paulsson, Gert Svensson, Erik Sörensen och Sixten Weiner. Sixten Weiner var för övrigt klubbens förste ordförande.

Lite kuriosa vad det gäller klubbnamnet finns också. Svenska Bowlingförbundet ville nämligen inte att fler klubbar skulle använda sig av årtal i klubbnamnet, men här stod Skånes Bowlingförbund på klubbens sida och menade på att klubben redan lagt ner pengar på att skaffa fram klubbdräkt med det aktuella namnet på. Detta nöjde sig Svenska Bf med och klubben fick heta 59an, eller rättare sagt Femtionian..

59an är Hässleholms kommuns äldsta bowlingklubb. Eftersom Hässleholm inte fick bowlinghall förrän 1964, bedrev klubben sin aktiva verksamhet till en början i Borgen (Medborgarhuset) i Osby.

Klubben har även under ett tiotal år haft en damsektion, från mitten av 70-talet till mitten av 80-talet. Efterhand som damerna blev bättre, fanns önskan om att bilda en egen förening. Detta gjorde man i mitten på 80-talet och bildade då, BK Caramel.

Idrottsligt sett så var framgångarna inte så stora de första 25 åren. Dock under slutet av 80-talet var vi uppe och vände i division 1. Det stora lyftet kom istället 1991, då tyvärr Hässleholms dittills bästa klubb, BK Hägern, fick lägga ner sin verksamhet och flertalet sökte sig till 59an.

Relativt snabbt gick klubben från division 2 till Sydallsvenskan och stannade där i tre säsonger (1995/1996 - 1997/1998). Tyvärr så trillade vi igenom två divisioner på två säsonger och under de första säsongerna på 2000-talet åkte vi ”jojo” mellan serierna. Ytterligare två sejourer i Sydallsvenskan har det blivit under 2000-talet frånsett den klubben är inne på nu.

2000-talet var klubbens framgångsrikaste period tills det var dags för nästa decennium, 2010-talet. En stor milstolpe var på våren 2004 då klubben vann en ansenlig summa pengar på en osåld BingoLott och med synnerligen god hjälp av Lennart Löfvings goda allmänbildning i frågeprogrammet "Alla mot en".

Säsongen 2011-2012 var nästa milstolpe i klubbens historia. Det var nämligen då Emil Nilsson, som förste spelare från 59an, fick ikläda sig landslagströjan och representera Sverige i Junior-EM i danska Aalborg. Med sig hem fick han även två bronsmedaljer i lag och en fjärdeplats i "All event".

Ännu ädlare mästerskapsmedaljer blev det under våren 2012 då Emil och Daniel Nilsson bärgade ett SM-guld i 2-manna under bredd-SM i klassen upp till 25 år. Ytterligare SM-medaljer bärgade klubbens juniorer vid säsongens ungdoms- och junior-SM. Ett brons i 4-manna (Daniel, Emil, André och Johan A) och ett individuellt brons av Emil.

2012/13 var säsongen då klubbens första internationella mästerskapsguld (4-manna) bärgades. Spelaren att bärga guldet var Emil Nilsson som även den här säsongen fick representera svenska juniorlandslaget, nu vid J-EM i Wien. Den här säsongen bärgades också tre mästerskapsmedaljer till och för två av dessa stod Cajsa Wegner, som bärgade ett guld och ett silver på U-SM. Ytterligare ett SM-silver bärgade Viktor Gullberg på bredd-SM. Även om dessa bärgade medaljer var oerhört starka prestationer så överträffades de väl av att klubben tog sig tillbaka till Sydallsvenskan. Därmed påbörjade klubben sin tredje sejour i allsvenskan under 2000-talet.

Nämnas bör väl också att under den här säsongen (2012/13), noterades det tre 300-serier i klubben (Emil x 2 och Pernilla). Även två slagningar över 1000 noterades i ligaspelet av André Ekberg (1024) och Daniel Nilsson (1019).

Säsongen 2013/14 kan nog sedan skrivas som klubbens dittills mest framgångsrika. Först och främst för att klubbens representationslag behöll sin allsvenska status samtidigt som andralaget (Farmen) återvände till division 2. Den här säsongen regnade det bokstavligen mästerskapsmedaljer, både nationellt och internationellt, över klubben och några av dess spelare. Medaljörerna har varit Viktor Gullberg och systrarna Cajsa och Jenny Wegner. Viktor tog SM-guld i Mixed-SM´s B-klass tillsammans med sin syster Madelene. Han vann även ett brons i sin åldersklass på bredd-SM. För klubbens stora affischnamn, Cajsa och Jenny, blev det ett flertal landslagsuttagniingar och bärgade SM-guld, NM- och EM-medaljer. Mer om alla bärgade mästerskapsmedaljer går att läsa på "MEDAL of FAME".

Säsongerna 2014/15 och 2015/16 visade sedan med eftertryck vilka duktiga kvinnliga bowlare klubben har i Cajsa Wegner, Jenny Wegner, Filippa Persson och Madelene Gullberg. För när klubben haft kvinnlig representation på varje mästerskap de två senaste säsongerna, och att de också bärgat många medaljer, kan man med fog hålla med om att klubben nu har några av de hetaste dambowlarna i landet. Och i kölvattnet av de många individuella framgångarna samt tillskottet av utländska spelare (Hadley Morgan, England och Christopher Sloan, Irland) i klubben kom en fin framgång i ligaspelet säsongen 2015/16. Klubbens representationslag slutade nämligen för första gången på kvalplats till Elitserien i Sydallsvenskan. Man ställdes mot Säfflelaget BK Tegnér i första omgången, men föll i en oerhört jämn match med 3-1.

Klubbens framgångar har sedan fortsatt och samlats på hög, vilket säsongen 2016/17 verkligen vittnar om. För visst minns vi damfinalen på Elit-SM, då systrarna Wegner ställdes mot varandra. Jenny tog hem guldet med lillasyster Cajsa på silverplats. Och visst minns vi U21-VM i USA där Filippa Persson och Cajsa Wegner bärgade en trio bronsmedaljer. Filippa stod även för en 300-ing i mästerskapet. På mästerskapet därefter, herrarnas EM, representerades klubben av sina två utländska spelare i Christopher Sloan och Hadley Morgan. Och sedan kom väl två av säsongens tre höjdpunkter slag i slag under hösten när klubbens representanter på QubicaAMF World Cup och Europacupen alla tog medalj. Jenny vann World Cup och Christopher tog silver, Cajsa vann Europacupen och Hadley tog brons. Att det sedan blev ytterligare en mästerskapsrepresentation för Jenny Wegner under 2016 (ind. VM) är ju ytterst imponerande. Det framgångsrika 2016 gjorde sedan också att både klubben och Jenny Wegner belönades med lokaltidningen Norra Skånes pokal för bästa klubb och bästa ind. idrottare. Jenny prisades också under säsongen med epitetet "Stor Grabb", och även utmärkelsen "Årets kvinnliga bowlare 2016" hamnade hos Jenny. Även Filippa Persson och Cajsa Wegner prisades under säsongen, med bl a varsitt Bedrup-stipendium. Och ligaspelet blev även den här säsongen framgångsrikt med uppflyttning till division 1 för Farmen samt ett nytt Elitkval för 59ans elitlag. Ett Elitkval som höll på att bli smått fantastiskt. Man föll nämligen först i skiljeserier mot elitserielaget BK FH Engelholm. Och just Elitkvalet får väl anses som säsongens tredje höjdpunkt.

Säsongen 2017/18 var även den framgångsrik för 59an där bl a klubbens tre landslagsspelare i Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Filippa Persson spelade hem flertalet mästerskapsmedaljer på SM, U23-NM, Europacupen, World Cup och EM. Stor uppmärksamhet fick också Jenny Wegner för sin vinst i Brunswick Euro Challenge. Jenny fick även motta priset "Årets dambowlare i Sverige" för andra året i rad. Även klubben fick motta ett pris för andra året i rad, och det var när man tilldelades Norra Skåne-pokalen för 2017. Men det som mest sticker ut från en väldigt framgångsrik säsong är ändå klubbens avancemang till Elitserien. Ett lyckat Elitkval under helgen 5-6 maj innebar en plats i höstens Elitserie.

Att de individuella framgångarna för klubbens spelare är många är synnerligen påtagligt då man gör en sammanställning av bärgade mästerskapsmedaljer sedan första medaljen bärgades 2010. Fram t o m säsongen 2017/18 har det blivit den ansenliga summan av 102st.

Mer detaljerad historik, om än inte så långt bak i historien, går att finna i nyhetsarkiven här på hemsidan.

Uppdaterad: 25 AUG 2018 13:03 Skribent: Jörgen Oksanen

Hässleholms Bowlinghall (Turbanhallen)

Sommaröppet v21-31

Onsdagar kl 14.00-18.00

Spelartruppen 2020/21

Läs mer

Postadress:
BK Femtionian - Bowling
Andréas Håkansson-Wickander, Lönnvägen 5
28149 Hässleholm

Kontakt:
Tel: +4645180611
E-post: This is a mailto link

Se all info