2010-talet - 59ans decennium, del 16: Jennys succéartade seniordebut på internationell mästerskapsnivå

20 MAJ 2020 09:33
Del 16 i artikelserien "2010-talet - 59ans decennium" blickar tillbaka på Jenny Wegners seniordebut på internationellt mästerskap. Mästerskapet var EM i Berlin, och året var 2014. Jennys debut var också seniordebut för en spelare från 59an.
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2020 09:33

Ett favorittippat svenskt lag hade det dock trögt inledningsvis i mästerskapet på distanserna singel och 2-manna. I singelspelet blev 59ans Jenny Wegner bästa svenska med en åttondeplats, medan bästa svenska lag i 2-manna hamnade på tionde plats. Men det kom att vändas till något betydligt mer positivt när det var dags för 3-manna. Nu hade nämligen de svenska tjejerna hittat upp och in på strikespåret. Så pass att båda svensklagen tog sig till medaljspelet, som etta och tvåa i kvalet.

De båda svensklagen slapp sedan att möta varandra i semifinalerna. Det svenska laget, med Sandra Andersson, Joline Persson Planefors och Jenny Wegner, ställdes mot Tyskland. Och efter en dramatisk avslutning av semifinalen, där svenskorna satte varsin dubbelstrike, kunde de ta ikapp tyskornas ledning, och vinna med 665-660. Även det andra svenska laget (Isabelle Hultin, Ida Andersson och Rebecka Larsen Jr) lyckades vinna sin jämna semifinaldrabbnning. Mot Danmark blev segermarginalen 23 poäng (642-619). Därmed väntade en helsvensk final.

Finalen blev även den jämn. Men för de svenska tjejerna blev det även en lite annorlunda upplevelse då finalen blev en intern uppgörelse likt ett träningsläger. Men ändå stod ju ädla EM-medaljer på spel. Till slut blev det dock det kvalvinnande svenska laget med Sandra, Joline och Jenny som vann finalen med siffrorna 585-577.

De svenska tjejerna fortsatte att göra bra ifrån sig när 5-manna stod på programmet. Efter att legat trea halvvägs in i kvalet gjorde de svenska laget en stark andradag, och avancerade upp i ledningen. Här spelade bl a Jenny starkt med 751 på sina tre serier. Ett resultat som också betalade sig i en bronsmedalj i All Event bakom guldvinnaren Diana Zavjalova, Lettland och Mai Ginge Jensen, Danmark.

I 5-mannas medaljspel blev det vinst mot Danmark i semin, men en knapp förlust mot England i finalen (1023-1049). På avslutande Masters, med fem svenskor bland de 24, blev det dock ingen medaljutdelning. Det blev som bäst tre kvartsfinalplatser för svenskorna genom Sandra, Joline och Jenny.

Sammantaget blev mästerskapet ett riktigt vasst internationellt genombrott för Jenny, vilket hade föregåtts av hennes vinst på Elit-SM tidigare under samma år.

EM-bokslut: stark svensk laginsats 2014-06-14 swebowl.se

EM: I seniorlandslaget för att stanna 2014-06-14 bk59an.se

Foto: swebowl.se, fr v Joline Persson Planefors, Sandra Andersson och Jenny Wegner.

Hässleholms Bowlinghall (Turbanhallen)

Sommaröppet v21-31